E-Bikes

E-Bikes en elektrische fietsen behoorden jaren terug tot de typische opa en oma tweewielers. Vandaag de dag ziet u alle leeftijdsgroepen terug op deze vervoersmiddelen. Studenten gaan ermee naar school, thuismoeders doen er hun boodschappen mee en mensen gaan er massaal mee naar het kantoor. Maar wat is een e-Bike precies? Is een e-Bike hetzelfde als een elektrische fiets? En voor welke motoren kunt u kiezen?

 

Het verschil tussen een e-Bike en een elektrische fiets

Een e-Bike wordt in de volksmond ook wel een elektrische fiets met trapondersteuning genoemd. Hoewel het steeds meer geaccepteerd wordt om ook de term elektrische fiets met trapondersteuning te gebruiken, is de benaming niet helemaal juist. Een e-Bike en een elektrische fiets met trapondersteuning zijn twee verschillende vervoersmiddelen.

Een e-Bike is een elektrische fiets, maar zonder trapondersteuning. Het is eigenlijk een fiets waarbij het niet verplicht is om te trappen. De elektrische motor kan u volledige ondersteuning geven. Tevens is het mogelijk om de e-Bike als normale fiets te gebruiken. In dit geval maakt u geen gebruik van de elektrische motor.

Een elektrische fiets met trapondersteuning gaat niet fietsen wanneer er niet getrapt wordt. Er is dus een beetje inspanning nodig om vooruit te komen. Wanneer u begint met trappen, wordt de motor geactiveerd.

 

Wetgeving omtrent de e-Bike

Een e-Bike kan onder de snorfietswetgeving of de brommerwetgeving vallen. Onder welke wetgeving uw e-Bike valt, is afhankelijk van hoe snel uw fiets kunt gaan. Wanneer een fiets maximaal 25 kilometer per uur kan, dan valt deze onder de snorfietswetgeving. Kan een e-Bike maximaal 45 kilometer per uur, dan valt de fiets onder de brommerwetgeving.

Een e-Bike die onder de snorfietswetgeving valt mag alleen bereden worden door fietsers die ouder zijn dan 16 jaar. Bovendien dient de fietser in bezit te zijn van een bromfietsrijbewijs (of motor- of autorijbewijs). Dit komt doordat de Nederlandse wetgeving de e-Bike ziet als een tussenvorm tussen een fiets en een brommer. Echter geldt voor deze vorm van vervoer geen fietshelm verplichting.

Een e-Bike die onder de brommerwetgeving valt, wordt gezien als een brommer. Ook in dit geval moet u in bezit zijn van een rijbewijs. Echter geldt er bij deze vorm van vervoer wel een fietshelm verplichting.

 

Soorten motoren voor een e-Bike

Bij de aanschaf van een e-Bike kunt u ook meteen rekening houden met het type motor. Er worden grofweg drie soorten motoren onderscheiden: voorwielmotor, middenmotor en achterwiel motor.

  • Een voorwielmotor is goedkoper vergeleken met de andere motoren. Een groot voordeel van deze motor is dat u in elke versnelling kunt rijden. Bovendien is de motor vrij stil. Een klein minpunt aan deze motor is dat deze in het voorwiel zit. Hierdoor is de ondersteuning niet altijd optimaal.
  • Een middenmotor zit bij de trapas. Deze motor geeft optimale ondersteuning. Klein minpunt, deze motor is gevoeliger voor storingen.
  • Een achterwielmotor zit in het achterwiel en daardoor heeft een e-Bike met dit type motor een natuurlijke rijbeleving. Klein minpunt aan deze motor is dat u geen gesloten kettingkast kunt hebben.

Wilt u graag een e-Bike aanschaffen? Van Huigevoort Tweewielers biedt verschillende e-Bikes aan.