Elektrische fietsen

Elektrische fietsen zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Deze comfortabele tweewielers garanderen comfortabele sportiviteit, gemak en ontspannen buitenplezier. Niet vreemd ook dat steeds meer mensen kiezen voor een elektrische fiets boven de auto of de motor.

 

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets werk in tegenstelling tot een auto of een motor niet alleen op basis van de elektromotor. Deze tweewieler combineert jouw inspanning met de kracht van de motor. Je kunt deze manier van fietsen het beste vergelijken als ‘fietsen met een duw in je rug’ of ‘fietsen met een windje mee’. De motor geeft je ondersteuning totdat je ongeveer 25 kilometer per uur nadert. Op de display van je stuur kun je zien hoe hard je fietst en hoeveel kilometers je hebt gemaakt.  

 

Hoeveel kost een elektrische fiets?

De prijzen voor elektrische fietsen lopen ver uiteen. Het tarief van een mooie starter ligt op € 1000,-. De prijs kan oplopen tot zo’n € 6000,-. Hoe duurder de fiets, hoe meer onderdelen en eigenschappen de fiets heeft. Indien u niet zoveel geld te besteden heeft, dan kunt u nog steeds voor een laag budget een goede kwaliteit fiets kopen.

 

Welke sensoren heeft de e-Bike?

De accu en de motor vormen tezamen de ondersteuning tijdens het fietsen. In hoeverre je ondersteuning krijgt is afhankelijk van de sensoren. Iedere elektrische fiets beschikt over een snelheidssensor. Deze sensor houdt in de gaten wat de snelheid is en wanneer de snelheid afgeremd moet worden. Vaak is dat bij een snelheid van 25 kilometer per uur. Er zijn twee soorten sensoren waaruit u kunt kiezen: de rotatiesensor en de trapkrachtsensor.

 

Rotatiesensor (ook wel de bewegingssensor)

Dit is een sensor die pas actief wordt wanneer de pedalen draaien. Wanneer u begint met fietsen krijgt u de maximale ondersteuning. Het maakt daarbij niet uit hoeveel kracht u op de pedalen zet. Klein minpunt hieraan is dat het fietsen vrij onnatuurlijk aanvoelt. De ondersteuning wordt niet bepaald op basis van de kracht, maar op basis van de rotatie.

 

Trapkrachtsensor

De trapkrachtsensor houdt zowel de rotatie in de gaten als de kracht waarmee u fietst. Deze combinatie leidt ertoe dat de ondersteuning zeer natuurlijk aanvoelt. De ondersteuning wordt namelijk helemaal afgestemd op uw lichaamsbeweging. Dit betekent dat hoe harder u trapt, hoe meer ondersteuning u krijgt. Klein minpunt hieraan is dat u alleen steun krijgt wanneer u zelf ook een inspanning levert.

 

Wat is de accuduur?

Geen ene elektrische fiets is hetzelfde. Ook de accuduur is per fiets verschillend. Hoe hoger de kwaliteit van de fiets, hoe beter de accu. Echter zijn er wel een aantal standaard eigenschappen van de accu die bij elke elektrisch fiets terug komt. Hoe meer trapondersteuning u vraagt, hoe meer de accu belast wordt. Indien u lang wilt doen met de accu, zal u moet kiezen voor een lage trapondersteuning. Is de accu leeg? Dan gedraagt de fiets zich net zoals een normale fiets.

Bent u benieuwd naar elektrische fietsen? Bekijk het assortiment van Van Huigevoort Tweewielers.